14.3 C
Amsterdam
HomeAlgemeenWeet jij of je een vaccinatie nodig hebt voor jouw reisbestemming?

Weet jij of je een vaccinatie nodig hebt voor jouw reisbestemming?

Veel mensen hebben de komende maanden een reis in het vooruitzicht. De zomer is namelijk hét moment om ons land te verlaten en een mooie vakantiebestemming op te zoeken. Ga jij afreizen naar een land met een totaal andere cultuur en natuur? Of ga jij misschien wel genieten met een cocktail aan het strand? Allemaal goede manieren om je vakantie invulling te geven. Maar, laat je reis niet verpesten door een ziekte! Zoek daarom van tevoren uit of je een vaccinatie nodig hebt. In deze blogpost lees je meer over dit onderwerp. Zo kun je onbezorgd beginnen aan je reis!

Aanbevolen én verplichte vaccinaties

Er bestaat een verschil tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Een verplichte vaccinatie heb je nodig om het land in te komen. Aanbevolen vaccinaties zijn niet verplicht, maar wel aan te raden voor je eigen veiligheid. Het verschilt per land welke regels er gelden omtrent de vaccinaties. Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Europa en rond de Middellandse Zee zijn vaccinaties aanbevolen of zelfs verplicht.

Je kunt op internet uitzoeken hoe dit precies zit bij jouw reisbestemming. Ook kun je voor advies contact opnemen met de huisarts, GGD, of een vaccinatiebureau. Hier krijg je persoonlijk advies over je specifieke situatie. Er speelt mee wat je leeftijd is, hoelang je op reis gaat, waar je naartoe reist en of je bepaalde medicatie slikt. Neem voor een duidelijk antwoord contact op met een van deze partijen.

Hepatitis A vaccinatie

In veel landen komt de infectieziekte hepatitis A veel voor. Dit is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt vaak overgedragen doordat de hygiëne in die betreffende landen niet optimaal is. Ook al heb je zelf wel een goede hygiëne, toch ben je dus niet veilig voor een besmetting. Wanneer iemand anders zijn of haar handen niet goed heeft gewassen, en vervolgens jouw voedsel bereidt, ben je al snel de pineut. Wanneer je hepatitis A krijgt, kun je flink ziek worden. Dit komt omdat wij in Nederland geen antistoffen hebben opgebouwd tegen deze infectie. Laat je daarom altijd vaccineren zodat je over voldoende antistoffen beschikt. Dit doe je door de hepatitis a vaccinatie te nemen.

BMR vaccinatie

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Voor het reizen gaat het dan voornamelijk over de mazelen. Deze ziekte komt nog veel voor in bepaalde landen. Met een BMR prik ben je beschermd tegen de mazelen en tegen bof en rode hond. Er bestaat geen apart vaccin tegen de mazelen, daarom wordt de BMR prik gegeven. 

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS