18.7 C
Amsterdam
HomeAlgemeenWateroverlast in de tuin door regen. Wat kun je eraan doen?

Wateroverlast in de tuin door regen. Wat kun je eraan doen?

De een waarschuwt al jaren voor de gevolgen van klimaatverandering en ziet zijn voorspellingen uitkomen. De ander zit nog in de ontkenningsfase en stelt dat wispelturig weer altijd al de norm is geweest in Nederland. Los van hoe je hier instaat, valt het moeilijk te ontkennen dat extreme regenbuien de afgelopen jaren steeds regelmatiger voorkomen. Een direct gevolg daarvan is wateroverlast op alle vlakken.

Men zag in Limburg hele dorpen onder water verdwijnen. Maar ook op kleinere schaal, in onze eigen tuintjes, richten de hevige stortbuien nogal wat schade aan. Onze planten en bloemen bezwijken onder een te veel aan water en het grasveld wordt een zompig moeras dat dagen onbegaanbaar blijft. De vraag is natuurlijk wat men hieraan kan doen. Experts op het gebied van irrigatie geven een aantal opties, waaronder drainage en infiltratie.

Drainage voert regenwater ondergronds af

Drainage is een methode waarbij het regenwater en grondwater via ondergrondse buizen wordt afgevoerd. Daarmee worden plassen en natte plekken vermeden en raakt de grond weer in balans. Je voorkomt schimmel bij planten en bomen, waardoor deze weer goed groeien.

De beste manier om een drainagesysteem in de tuin aan te leggen, is door drainagebuizen aan te schaffen en deze onder de grond te leggen. Het type drainagebuis wordt hierbij bepaald door de grondsoort van je tuin. Voor oergronden wordt bijvoorbeeld kokos drainage aangeraden en in kleigrond wordt vrijwel altijd pp450 drainage gebruikt.

Denk goed na over de plek waar je het drainagesysteem op wilt afwateren. Een sloot is een prima optie. Het riool wordt afgeraden, om deze niet overbelast mag raken. Je kunt eventueel het grondwater ook bufferen in ondergrondse watertanks, zo kun je het tijdens droge periodes hergebruiken.

Infiltratie verhoogt het grondwaterpeil

Daar waar drainage zorgt voor het afvoeren van overtollig water, zorg je er met een infiltratiesysteem voor dat het water wordt opgevangen en de dagen erna langzaam in de grond wordt opgenomen. Infiltratiekratten kopen kan bij de lokale bouwmarkt, maar kijk ook eens bij gespecialiseerde bedrijven die advies op maat geven. Het is geen goedkope investering, maar wel een hele duurzame. 

Infiltratiekratten bestaan in vele soorten en maten. Indien gewenst, kunnen ze makkelijk aan elkaar worden gekoppeld of opgestapeld worden. Ook infiltratiekratten graaf je in, net als drainage. Let erop dat je bij het ingraven ervoor zorgt dat de pijlen op het infiltratiekrat naar boven wijzen. Zo komt de aanvoerbuis aan de bovenkant te zitten en kun je een zo groot mogelijk deel van de capaciteit benutten.

De diepte waarop je het infiltratiekrat moet plaatsen, is afhankelijk van de grootte van de krat. Maar houd rekening met minimaal 25cm grondbedekking. Graaf ook weer niet te diep, want dan loop je het risico op verzakking van de grond onder de krat. En vergeet tenslotte niet om een zandvangput voor de wateraanvoer van het krat te plaatsen, je wilt niet dat je infiltratiekrat verstopt raakt met vuil.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS