13.4 C
Amsterdam
HomeAlgemeenDe stappen naar een goede motorverzekering

De stappen naar een goede motorverzekering

In Nederland is het verplicht om een voertuig te verzekeren. Dit geldt dus voor een motor. Zonder een verzekering is het niet legaal om de motor te gebruiken, maar het hebben van een motor is ook strafbaar zonder motorverzekering. Dus welke stappen zijn er te volgen om ervoor te zorgen dat een motor verzekerd is?

Verzekeringen

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar welke verschillende verzekeringen er zijn. Er zijn drie varianten: een WA verzekering, een WA+ verzekering en een allrisk verzekering.

De minste, en goedkoopste, verzekering die iemand kan nemen, is een WA- verzekering. WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’. Een motorrijder is met deze verzekering verzekerd tegen schade aan andere bestuurders en verkeersdeelnemers. Eigen schade wordt hierbij niet verzekerd. Een WA verzekering wordt veelal het meest gekozen door motorrijders die veilig zijn om de weg en vertrouwen in hun eigen rijgedrag hebben.

Voor iedereen met veel pech of een wat roekelozere rijstijl, is er de WA+ verzekering. Deze verzekert de bestuurder zelf, maar ook schade van buitenaf. Voorbeelden zijn diefstal, brand of een botsing met dieren. Een andere benaming voor deze verzekering is ‘beperkt casco’.

Als laatst bestaat er nog de allrisk verzekering, oftewel de volledig casco. Deze is het meest uitgebreid, met alle factoren van vorige verzekeringen en nog wat toevoegingen. Dingen zoals uitglijden of met de motor de weg raken worden ook verzekerd.

Een motorverzekering is, nogmaals, verplicht. Een motor die niet gebruikt wordt, hoort ook volledig verzekerd te zijn. Wel bestaat er zoiets al een winterstopdekking. Dit zorgt voor een lagere premie in de wintermaanden, wanneer motors over het algemeen minder worden gebruikt.

Premie

Iemand wil, begrijpelijk, een goedkope motorverzekering. De prijs hangt af van een aantal factoren. Een premie wordt bepaald door de gekozen verzekering, de leeftijd van de bestuurder, de aantal gereden schadevrije jaren en iemands postcode. Bij de leeftijd van de bestuurder gaat het om een duurdere premie voor jongere rijders. Schadevrije jaren van de auto kunnen vaak meegenomen worden naar de schadevrije jaren die tellen voor de motor. Zo kan een beginnend motorrijder die al een aantal jaren een autorijbewijs op zak heeft ook meegenieten van wat voordeel.

Verzekeraar

Er bestaan verschillende verzekeraars in Nederland. Deze kunnen wat verschillen in prijs, zoals al eerder genoemd, maar ook in dekking en vergoeding. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld de dagwaarde, terwijl andere verzekeraars alleen de nieuwwaarde of de aanschafwaarde vergoeden. Tegenwoordig kan het afsluiten van een verzekering gemakkelijk gedaan worden over het internet. Je kan direct motorverzekering afsluiten wanneer de keuzes zijn gemaakt rondom welke verzekering en welke verzekeraar. Vaak staat er online dan al een bedrag van de premie bij. Dat is zo gedaan!

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS