Huis verbouwen? Bestel alvast een afvalcontainer!

0
902

Als je ooit wel eens een verbouwing hebt meegemaakt, dan weet je hoeveel puinafval daarbij komt kijken. Het is een goed idee hierop te anticiperen en voordat je begint een afval container te laten plaatsen voor je huis. Niet al het afval mag echter bij elkaar en er zijn verschillende groottes qua containers. In dit artikel geven we je wat uitleg over waar je aan moet denken.

 

Verschillende soorten afval

Er zijn verschillende soorten afval die tijdens een verbouwing afgevoerd kunnen worden. Deze mogen niet altijd bij elkaar in één container geplaatst worden. Een van de afvalstromen is bouw-en sloopafval. Dit is dan wel weer een samenstelling van meerdere soorten afval. Zo mag je bijvoorbeeld onder andere puin, zand, gips, plastic, karton en hout afvoeren. Ook mag je huisraad hierbij gooien, maar een koelkast of vriezer moet dan weer apart. Als je bezig bent met het dak heb je misschien een aparte vuilcontainer voor het dakafval nodig. Hieronder wordt een samenstelling van verschillende afvalsoorten verstaan zoals dakgrind, dakleer en bitumen afval. Ook schone grond kan je apart laten afvoeren. Hier mag dan weer geen afval, stenen of boomstronken in zitten.

 

Grootte van de bouwcontainer

Afvalcontainers verschillen in grootte waar je tussen kan kiezen afhankelijk van je klus. Zo zijn er bijvoorbeeld containers van zes, drie of tien kubieke meter. Hoeveel afval denk jij af te moeten voeren? Een handige vuistregel voor het slopen van een muurtje is bijvoorbeeld de dikte van de muur maal de lengte maal de hoogte. Zo kom je het volume van het afval te weten. Wel moet je dan nog rekening houden met de lucht die tussen je afval blijft zitten. Zeker met grote stukken puinafval is het moeilijk deze helemaal op elkaar te persen. Voor een inschatting hiervan kan je het volume van het afval vermenigvuldigen met 1,3. Vaak is het in ieder geval wel beter een container te bestellen die te groot is dan te klein. In dat laatste geval ben je namelijk extra tijd en geld kwijt om een nieuwe container te laten plaatsen.

 

Open of gesloten vuilcontainer

Naast open containers bestaan er ook containers die afgesloten kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je niet wilt dat mensen tussen je afval gaan neuzen. Ook voorkom je hiermee dat er afval uit de container de straat op kan waaien. Deze containers zijn in verhouding wel vaak een stukje duurder dan de open containers.

 

Ben je van plan binnenkort te gaan verbouwen? We wensen je heel veel succes en hopen dat je met deze tips alvast nadenkt over het plaatsen van een container.