Als huurder van een woning heb je het eigenlijk wel goed voor elkaar: jij hoeft er niet voor te zorgen dat je woning verzekerd is tegen brand-, storm-, water- en inbraakschade. Dat moet de verhuurder regelen. Maar vergis je niet. Lang niet alles valt onder deze opstalverzekering. De opstalverzekering is er alleen voor alles dat écht bij je huis hoort. Denk dan aan de voordeur, het dak van de schuur en de inbouwapparatuur in de keuken. Alle "losse" spullen vallen niet onder deze opstalverzekering. Hiervoor kun je het best een inboedelverzekering afsluiten. Een inboedelverzekering afsluiten regel je zelf, gewoon online. Al is het natuurlijk mogelijk om een en ander door te spreken met een adviseur. Je weet dan zeker dat je nooit onderverzekerd bent.
Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht
In tegenstelling tot het afsluiten van een opstalverzekering wanneer je eigenaar bent van een huis is een inboedelverzekering afsluiten niet verplicht. Toch is het wel echt verstandig. Je moet er niet aan denken, maar wat nu als je terugkomt van vakantie en je huis is bezocht door inbrekers? Je deur is opengebroken of misschien is er wel een ruit ingegooid. De inbrekers hadden tijd genoeg om werkelijk alles overhoop te halen en mee te nemen wat ze wel aanstond. Zo kom je toch van een koude kermis thuis! Een inboedelverzekering afsluiten zorgt er misschien niet voor dat je je spullen terugkrijgt, maar je kunt ze wel vervangen. En dat is ook wat waard!
Is een inboedelverzekering alleen bij inbraak handig?
Een inboedelverzekering afsluiten doe je om alle risico's met je inboedel zoveel mogelijk te dekken. Stel. Het dak van je schuur is geraakt door een grote tak van je boom. Het dak is stuk en dat moet gemaakt worden. Dat valt onder je opstalverzekering. Maar de inhoud van je schuur, met alle gereedschap, je elektrische fiets én de grasmaaier, heeft blootgestaan aan slecht weer en is dus beschadigd of zelfs onbruikbaar geworden. Dáár komt je inboedelverzekering voor in actie.
Welke verzekering is nog meer handig?
Een rechtsbijstandverszekering. Heb jij, bijvoorbeeld, al bij de verhuurder gemeld dat die ene boom op omwaaien staat en doet de verhuurder daar niets mee? Waait de boom dan alsnog om met alle ellende die daarbij komt kijken én zegt je verhuurder dat het jouw probleem is? Dan kan een rechtsbijstandverzekering je helpen. Ook wanneer het nog niet is misgegaan en er dus nog geen conflict is, kun je de rechtsbijstandverzekering inschakelen om zo je opties te kunnen overwegen.