17.8 C
Amsterdam
HomeAlgemeenGa je een laptop kopen? Hier moet je op letten 

Ga je een laptop kopen? Hier moet je op letten 

Is je huidige laptop aan vervanging toe, of heb je gewoon een laptop nodig? Dan is het je vast opgevallen hoe groot het aanbod van laptops is. Zie jij door de bomen het bos niet meer en weet je niet goed welk type laptop je nodig hebt? Lees dan snel verder om te ontdekken waar je op moet letten bij het kopen van een laptop.

Je budget

De eerste belangrijke afweging die je maakt bij het kopen van een nieuwe laptop, is het vaststellen van je budget. Ga dan ook van tevoren bij jezelf na wat je maximaal aan de laptop wil en kan besteden. Zo voorkom je dat je later een te dure laptop aanschaft omdat je kiest voor een laptop met toeters en bellen die je helemaal niet nodig hebt.

Het gebruik van de laptop en de processor

De volgende stap is het nagaan waar je de laptop voor wil gaan gebruiken. Ga je de laptop alleen gebruiken voor het versturen van e-mails, surfen op het internet en het uitvoeren van kantoorwerkzaamheden? Dan heb je voldoende aan een simpele en goedkope laptop met een Pentium Celeron processor. Wil je ook lichte games kunnen spelen of fotobewerkingsprogramma's kunnen gebruiken? Dan heb je een laptop nodig met minimaal een i5 of Ryzen 5 processor. Wil je ook video’s kunnen bewerken en zware games spelen? Dan heb je en i7 of Ryzen 7 processor nodig. Nu je weet welke processor je nodig hebt, weet je ook of je beschikbare budget past bij het type laptop dat je nodig hebt. Heb je weinig budget beschikbaar en toch een hoogwaardige processor nodig? Dan kun je een gebruikte laptop kopen die aan deze eisen voldoet.

Werkgeheugen

Een ander belangrijk kenmerk om mee te nemen bij het kiezen van je nieuwe laptop, is het werkgeheugen. Hierbij kun je het onderstaande als richtlijn aanhouden:

 

4 GB: Dit is geschikt voor kantoortaken en internetten;

8 GB: Dit geschikt voor kantoortaken en fotobewerking;

16 GB: Dit werkgeheugen is geschikt voor zwaardere games en videobewerking;

32 GB: Dit werkgeheugen heb je eigenlijk alleen nodig als je dagelijks op intensieve wijze gebruikmaakt van je laptop. 

 

Besturingssysteem

Tenslotte is ook het besturingssysteem een belangrijke factor bij het kopen van een laptop. Heb je genoeg aan een simpele laptop met weinig geheugen? Dan is een Chromebook met het Chrome OS besturingssysteem voldoende. Maak je intensiever gebruik van je laptop of heb je meer geheugen nodig? Dan kun je kiezen uit een laptop met het besturingssysteem Windows 10 of OS X van Apple.

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS