22.9 C
Amsterdam
HomeWonenCompost kopen losgestort in je tuin gebruiken: zo zit dat

Compost kopen losgestort in je tuin gebruiken: zo zit dat

Heb je groene vingers? Dan is compost kopen losgestort soms een nuttige beslissing. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om de perfecte grond voor jouw kruidentuin mee te creëren. Hoe werkt dit precies? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is het voordeel van een kruidentuin?

Het voordeel van een kruidentuin bij jouw woning of ergens in de buurt is dat je zelfvoorzienend bent. Je hebt de mogelijkheid om jouw kruiden binnen in een gecontroleerde omgeving te laten groeien en ervoor te zorgen dat de planten de hoeveelheid licht krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast kun je een paar verbeteringen aanbrengen in de tuinomgeving die onze gezondheid als consument ten goede komen, zoals het gebruik van verwarmde bedden tijdens de koude maanden om vorstverschijnselen te verminderen en om de kruiden de koude nachttemperatuur te geven die ze nodig hebben om in de winter succesvol wortel te schieten.

Wat is compost?

Een kruidentuin kan zich alleen perfect ontwikkelen als de grond in orde is. Dit maakt compost kopen losgestort bij uitstek een goed idee. Dit houdt in dat je plantaardige resten gebruikt voor de tuingrond. Te denken valt bijvoorbeeld aan:

  • Groenteresten

  • Fruitresten

  • Bladeren

  • Snoeihout

 

Wat zijn de voordelen van een kruidentuin en compost?

Dankzij een eigen tuin met verse producten en compost kun je kruiden vers klaarmaken wanneer we je ze nodig voor een bepaald gerecht voor een etentje. Maar waarom zou je kruiden kweken in een tuin met compost in plaats van een container? Het antwoord daarop is simpel: het brengt veel meer voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor meer controle en ruimte. Maar onthoud wel dat je kruidenplanten zijn en dat ze net als een plant zullen lijden als ze niet in een gecontroleerde omgeving worden gekweekt. We raden dan ook aan om om je kruiden voor te voorbereiden op het planten door ze naar buiten te verplaatsen als de temperatuur warm is.

Wat is de ideale maat van een kruidentuintje in de keuken?

Als je de container op een afstand van ongeveer 1,5 meter van elkaar hebt staan zullen je planten veel beter laten zien hoeveel knopen ze hebben en worden ze meer productiever. Houd trouwens wel in gedachten dat de kruiden dichter bij elkaar zullen groeien in de container. De ideale maat voor een keukenkruidentuin is ongeveer een meter diep.

Bedek de kruiden tenslotte met compost

Do-it-Yourself (DIY) is hartstikke leuk. Tijd om aan de slag te gaan! Plaats een paar potten en vul ze met losgestorte compost en aarde. Op die manier bedek je de kruiden voldoende. Na een tijdje dien je dit materiaal uit de pot te halen en de kruiden te planten. En als je het gevoel hebt dat de kruiden te hoog worden in de container, kun je altijd wat compost rond de plant toevoegen. Wedden dat ze razendsnel zullen groeien en dat je er binnenkort van kan genieten?

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS