Als ondernemer is het verstandig om een financieel vangnet te creëren voor jezelf. Dit kun je doen door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Als je arbeidsongeschikt raakt en hiertegen verzekerd bent, heb je recht op een uitkering. Op deze manier blijft er geld binnenkomen, zelfs als je langere tijd niet kunt werken. Maar hoeveel geld krijg je eigenlijk? En heb je vanaf dag één direct recht op een uitkering? In deze tekst vertellen wij je alles wat je moet weten over de uitkering van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Hoeveel geld krijg je?
Met een AOV heb je iedere maand recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Dit maakt het een stuk makkelijker om je gezin te onderhouden. Daarnaast kun je het geld gebruiken om de vaste lasten van je bedrijf – die vaak gewoon doorlopen – te betalen. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat je alles ‘gewoon’ kunt blijven betalen, want de hoogte van de uitkering hangt af van een aantal factoren.
Voordat een verzekeraar je geld uitkeert, willen ze eerst weten in hoeverre je arbeidsongeschikt bent. Dit wordt vastgesteld door een medisch specialist. De mate van arbeidsongeschiktheid wordt uitgedrukt in procenten. Bij de meeste verzekeraars is de minimale uitkeringsdrempel 25 procent. Als je onder deze drempel blijft, heb je geen recht op een uitkering.
Het percentage wordt uiteindelijk toegepast op het verzekerde bedrag waar je bij het afsluiten van de AOV voor gekozen hebt. Stel dat je 70 procent arbeidsongeschikt bent en 2500 euro per maand verzekerd hebt. Je verzekeraar keert dan maandelijks 1750 euro uit. Heb je nog geen AOV verzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Denk dan goed na over het verzekerde bedrag, want dit is van invloed op je uitkering als je arbeidsongeschikt raakt.
Je krijgt niet direct een uitkering
Eén van de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je een AOV afsluit, is dat je niet direct recht hebt op een uitkering. Iedere verzekeraar werkt namelijk met een eigenrisicoperiode, ook wel wachttijd genoemd. Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je zelf de gewenste periode. Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe langer je het zonder uitkering moet stellen. Bij een Univé AOV verzekering kun je kiezen voor 30, 90 of 180 dagen, maar ook voor 1 of 2 jaar. Omdat jij je eerste uitkering ontvangt nadat de eigenrisicoperiode voorbij is, moet je hier rekening mee houden bij het afsluiten van een AOV.
Invloed van uitkering op de premie
Hoe hoger de uitkering, hoe makkelijker het is om rond te komen. Daarom gaat je voorkeur er misschien naar uit om een zo hoog mogelijk bedrag te verzekeren. Dit lijkt op het eerste gezicht voordelig, maar er zitten ook nadelen aan. Het grootste nadeel is dat de premie stijgt naarmate je voor een hoger verzekerd bedrag kiest. Ben je benieuwd wat de invloed is van het verzekerde bedrag op de premie? Bereken dan wat je per maand betaalt voor een AOV. Op de website van de meeste verzekeraars vind je hier een handige tool voor.