0.9 C
Amsterdam
HomeAlgemeenWitte beestjes op je plant: wat doe je eraan?

Witte beestjes op je plant: wat doe je eraan?

Als je wel eens hebt geprobeerd om tomatenplantjes te laten groeien, ben je misschien wel bekend met het fenomeen van de witte vlieg. Deze witte beestjes komen overigens ook op andere groenten en sierplanten voor. Witte vliegen zijn een regelrechte plaag die je plant een hoop schade kan toedoen. Ze scheiden een kleverige witte stof af, ook wel honingdauw genoemd. Deze stof kan zich weer ontwikkelen tot zwarte roetdauwschimmel, wat je planten kan beschadigen. Wil je jouw tomaten, komkommers of bloemen beschermen? Hier lees je alles over witte beestjes op plant en wat je eraan kunt doen.

Wat is de witte vlieg?

De witte vlieg is een klein, wit insectje, dat met het blote oog te zien is op planten. De vliegjes zitten vooral aan de onderkant van bladeren. Als je tegen het blad aantikt, zul je merken dat de vliegjes allemaal opvliegen. Deze plaag is daarom niet moeilijk te herkennen. Ook de eieren van de witte vlieg, die ze aan de onderkant van de bladeren leggen, kun je met het blote oog ontwaren, hoewel ze maar 0,2mm groot zijn. Er zijn vier verschillende soorten witte vliegjes die het meest voorkomen: de kaswittevlieg, de tabakswittevlieg, de koolwittevlieg en de traileurodes abutiloneus.

Bestrijden van de witte vlieg

Nu je weet hoe de witte vlieg eruitziet, is het belangrijk om je planten goed in de gaten te houden. Je bestrijdt witte vliegen namelijk het beste wanneer ze zich nog niet breed verspreid hebben. Als je eenmaal een witte vliegenplaag op handen hebt, is het lastig om hier nog vanaf te komen. Ook de winter biedt vaak geen oplossing: witte vliegjes kunnen overwinteren in zachte winters, waardoor de plaag zich soms jaren voort kan zetten. Je vangt witte vliegjes op verschillende manieren:

  • Gebruik vangplaten. Deze zijn gemaakt van plastic en hebben aan beide zijden een laag waterbestendige lijm. Dankzij hun gele kleur trekken de vangplaten verschillende soorten insecten aan, waaronder de witte vlieg, maar ook de potgrondvlieg, trips en vliegende bladluizen. De vliegjes blijven steken in de lijm en kunnen niet meer ontsnappen.
  • Gebruik sluipwespen: de natuurlijke vijand van de witte vlieg. Deze kun je ook preventief gebruiken. Sluipwespen leggen minuscule eitjes in de larven van de witte vlieg. Hierdoor sterven de larven af en ontstaan er in plaats van meer witte vliegen, juist meer sluipwespen.
  • Als laatste is er ook een huis-tuin-en-keuken-oplossing: knoflook! Kook water met een paar teentjes knoflook erin en laat dit afkoelen. Spuit dit vervolgens over de bladeren waarop de witte vlieg zich genesteld heeft. Na een paar keer herhalen, zou de witte vliegenpopulatie moeten verminderen.

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS