10.2 C
Amsterdam
HomeAlgemeenBerusting in het einde

Berusting in het einde

Er zijn twee zekerheden in het leven en een gaat vooral over het feit dat een einde onvermijdelijk is. Maar voor sommigen komt dat einde vroeger dan verwacht. Bijvoorbeeld door een ziekte of een ander soort lichamelijke aandoening. Dat is enorm verdrietig en het zorgt ervoor dat je misschien sneller over de dood moet nadenken dan je wil. In deze blog vertel ik daar iets meer over. Lees je mee?

Het moment van de boodschap

Misschien zit de boodschap er al een tijdje aan te komen of misschien is het totaal onverwacht. Vaak weet je wel wanneer je een verwachting bijvoorbeeld met een arts gaat bespreken. Zo’n gesprek kan heel spannend zijn en voor veel stress zorgen. Men raadt daarom ook altijd aan om samen met een dierbaren bij dit gesprek te zijn zodat je er op het moment er niet alleen doorheen moet, als het ergste geval waarheid blijkt te zijn.

Rust, ruimte en tijd

Daarna is er tijd nodig om vrede te vinden met het nieuws dat je net gekregen hebt. Dit kan een tijdje duren. Dat voelt misschien stressvol juist omdat die tijd beperkt is.  Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Je kan steun en liefde vinden bij dierbaren maar ook praten met een professional. Deze kan met jou naar jouw angsten en zorgen kijken en hier samen aan werken zodat je die vrede kan vinden met de situatie en je kan berusten. Maar geef jezelf zo veel mogelijk tijd, ruimte en rust na zulk nieuws.

Bespreek het met je dierbaren

Verder is het ook belangrijk, en kan het ook helpen om over de begrafenis te praten. Zo kan je bijvoorbeeld jouw wensen voor jouw afscheid bespreken. Hier kan men dan nog rekening mee houden en zo laatste wensen inwilligen. Een uitvaart regelen Eindhoven, is een klus die je op deze manier al meer kan uitspreiden en zo kan je de druk ervan verlichten. Uiteraard wil je dicht bij een prettige plek begraven worden. Bijvoorbeeld in je woonplaats. Zo kan je kiezen voor een begraafplaats Capelle aan den IJssel.

Het einde en daarna

Uiteindelijk is zulk nieuws altijd moeilijk, voor jou en de mensen om jou heen. Maar ondanks dat deze zwaarte erboven hangt, blijft de tijd samen heel dierbaar. Die laatste weken is dat niet anders. Maar iedereen pakt zo’n proces anders aan en het is dus ook voor iedereen uitvinden wat voor jou werkt, hoe het dragelijk wordt.

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS