10.2 C
Amsterdam
HomeWonenBehang plakken en kiezen: tips voor een geslaagd resultaat

Behang plakken en kiezen: tips voor een geslaagd resultaat

Behangen kan een lastige klus lijken, maar met de juiste voorbereiding en een aantal handige tips kan iedereen het. In deze blog geven we je een aantal tips voor het kiezen van behang en het plakken ervan.

Kiezen van behang slaapkamer

Het kiezen van behang slaapkamer is een belangrijke stap in het behangproces. Het bepaalt namelijk de sfeer en uitstraling van de ruimte. Hieronder volgen een aantal tips voor het kiezen van behang:

Bepaal de functie van de ruimte

De functie van de ruimte bepaalt voor een groot deel welk behang het meest geschikt is. Zo is een rustige print of effen behang geschikt voor een slaapkamer, terwijl een felle print juist geschikt is voor een speelkamer.

Bepaal de kleur

Kleur is ook een belangrijk aspect bij het kiezen van behang. Kies een kleur die past bij de rest van de inrichting en bij pvc laminaat. Houd er rekening mee dat donkere kleuren een ruimte kleiner laten lijken, terwijl lichte kleuren een ruimte juist groter laten lijken.

Kies het juiste materiaal

Behang is verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals vinyl, papier en textiel. Kies het materiaal dat het beste past bij de functie van de ruimte. Zo is vinyl bijvoorbeeld geschikt voor vochtige ruimtes, terwijl papier beter geschikt is voor droge ruimtes.

Bekijk de lichtinval

Houd bij het kiezen van behang ook rekening met de lichtinval in de ruimte. Een donkere ruimte kan baat hebben bij licht behang om de ruimte op te fleuren, terwijl een lichte ruimte juist donkerder behang kan hebben.

Plakken van behang

Na het kiezen van het juiste behang is het tijd om te beginnen met behangen. Hieronder volgen een aantal tips voor het plakken van behang:

Maak de muur glad en schoon

Voordat je begint met behangen, is het belangrijk om de muur glad en schoon te maken. Verwijder eventueel oude behangresten en vul gaten op met plamuur. Zorg ervoor dat de muur droog is voordat je begint met behangen.

Meet de muur op

Meet de muur op voordat je begint met behangen. Zo weet je hoeveel behang je nodig hebt en voorkom je dat je te weinig behang hebt. Houd ook rekening met het patroon van het behang bij het berekenen van de benodigde lengte.

Breng lijm aan op het behang

Breng lijm aan op het behang en laat deze even intrekken voordat je het behang tegen de muur plakt. Dit zorgt ervoor dat het behang beter hecht.

Plak het behang tegen de muur

Plak het behang tegen de muur en druk het goed aan. Begin bovenaan de muur en werk naar beneden toe.

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS