12.8 C
Amsterdam
HomeVrije TijdOp vakantie in eigen land, ontdek ons mooie Noorden

Op vakantie in eigen land, ontdek ons mooie Noorden

Ben je toe aan een korte vakantie, maar heb je geen zin om ver te reizen? In ons eigen land is ook nog zoveel moois te ontdekken. Je hoeft niet ver te reizen, maar hebt toch het gevoel dat je er even lekker uit bent. Heb je bijvoorbeeld ons mooie Friesland al ontdekt?

 

Ga op ontdekkingsreis in Friesland

Friesland is een van de twaalf provincies in Nederland. De provincie ligt in het noorden van Nederland, ten westen van Groningen. Het is daarnaast de enige provincie van Nederland met een officiële eigen taal: het Fries. Steden zoals Sneek, Leeuwarden en Heerenveen klinken je misschien wel bekend in de oren en zijn zeker een bezoekje waard. Ook de Waddeneilanden zijn makkelijk te bereiken vanaf het vasteland. De sportievelingen of natuurliefhebbers onder ons kunnen zelfs te voet naar de Waddeneilanden vanuit Friesland met een wadlooptocht.

 

“Elfstedentocht” in elke tijd van het jaar

Het lijkt wel een koortsachtige droom: de Elfstedentocht. Ieder jaar wanneer de Friese wateren bevriezen, begint men voorzichtig te hopen. Helaas is het al een aantal jaar niet meer lang genoeg zo koud geweest dat de Elfstedentocht geschaatst kon worden. Daarentegen kan je natuurlijk wel de elf steden bezoeken die deel uitmaken van deze tocht. Leeuwarden, Sloten, Workum, Harlingen, Sneek, Hindeloopen, Bolsward, Dokkum, Ijlst, Stavoren en Franeker zijn zeker een bezoekje waard.

 

Spreek je al een woordje Fries?

Friesland heeft een eigen officiële taal waar de Friezen dan ook zeer trots op zijn. Fryslân, dêr bin ik hikke en tein. Friesland, waar ik geboren en opgegroeid ben. De Friese taal wordt door de meeste Friezen gesproken. Leer een klein woordje Fries en verras de lokale bewoners tijdens je vakantie friesland.

 

Op pad met de boot

In Friesland hebben ze veel water. Wat is er nu beter dan in de zomer een bootje te huren en deze wateren te verkennen? Boek bijvoorbeeld een plekje op een boottocht, huur je eigen sloepje of ga op pad met een zeilboot. Voor dat laatste moet je natuurlijk wel een beetje zeilervaring hebben en, niet geheel onbelangrijk, wind.

 

Cultuur in Friesland

Ook cultuurliefhebbers kunnen hun ei kwijt in Friesland. Bezoek bijvoorbeeld het Wrakkenmuseum op Terschelling in een authentieke Terschellinger boerderij. Ook het Fries Scheepvaart museum of het Fries museum zijn interessant. En wat dacht je van een stadstour door een van de mooie steden?

 

Kortom, tijdens je vakantie friesland is er genoeg te doen, met of zonder kinderen. Je hoeft er niet ver voor te reizen, maar er is een hoop nieuws te ontdekken. Wanneer ga jij?

LAATSTE NIEUWS

GERELATEERD NIEUWS